Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2008 10:47 - Нова година в Турция? Нема смисъл, ела в Асеновград...
Автор: doaiva Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7786 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2008 10:49


image

Дааа, да, знам! Имам много приятели мюсюлмани. Ама като казвам приятели - имам в предвид истински приятели. Имам и калеко, който е арабин, ама не е превърнал Пловдив в Сирия...
Излизаш на площада в малкия си град и не чуваш българска реч. Какво ми рекламират нощи в Истанбул? Та тук са сбрани всички! И не личи по нищо, че си другаде. Продавачи, сервитьори, клиенти. Кой от кой по-лъскав, по-натруфен. Сервират ти,обслужват те, а ланците им стържат по масата. Туркините без коси остават от буйни прически за да засенчат неугледните черти в лицата си.Всички общуват бурно и оглушително на турски. Само на български мисълта тече бавно и мънкащо...Всички българи пляскаха с ръчички на Герб, че дойдоха и седнаха върху властта. Сега тези ръце се кършат в притеснение пред гледката на огромната, най-голямата на Балканите джамия, строяща се за наша радост леко в края на града. Преди нашето гробище.Така, че успокоение е, че екота се чува към онзи край улици с имена на цветя и плодове...
Мечтаете за пътуване до Турция?Качете се на градски автобус...
Искате да си купите нещо за спомен от Турция?Просто посетете който и да е магазин.
А за по-претенциозните, които не са отделили много за пазаруване имаме и китайски шопове.
Ей така за колорит.
Скоро една начална учителка ме помоли да разпечатам списък симената на учениците в класа и. От 25, 18 имена не бяха български. Кабелната телевизия съобщава, че този месец в градчето са се родили 48 деца! Тъкмо да се зарадваш и научаваш, че едва 5 са българчета.
Някога беше колорит в този град да си турчин.
По-красивите се считаха за екзотични и наистина бяха такива.
Беше ни интересно да се научим да броим, или да научим превода на някоя турска балада.
Сега интересно ли ви е?



Тагове:   асеновград,   нова,   нема,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. roy - Чиста и свята република - мечтата на ...
28.11.2008 11:00
Чиста и свята република - мечтата на Левски.
Позор и унижение за българщината!!!
цитирай
2. princesss - Асеновград, наред с Пловдив е един ...
28.11.2008 13:26
Асеновград, наред с Пловдив е един от любимите ми градове.Има нещо в този град, което ме пленява.Не знам какво е обаче.
Но наистина в любимото ми кафе на центъра се чува повече турска отколкото българска реч.Точно както в Хасково.
цитирай
3. анонимен - тонката
05.12.2008 00:22
Много,глупости си написала
1-во вярно е,че в града,както и в Хасково,има доста турци,но това не означава ,че са повече от българите,това че турската реч ти прави повече впечатление е друг вэпрос,а и какво предпочиташ турци или мангали
2-ро завършил съм и основно и средно образование в града,в основното в класа ми имаше 1 турчин,в средното има 1 туркиня,която беше от Тополово
От 25, 18 имена не бяха български. Кабелната телевизия съобщава, че този месец в градчето са се родили 48 деца! Тъкмо да се зарадваш и научаваш, че едва 5 са българчета.
сигурно си правила списък на клас във Вапцаров,
относно новородените акцетирам върху родени в градчето,ще ти кажа ,че децата на всички нормални семейства са родени в пловдив през последните 10 години и се водят в акта за раждане роден в пловдив,я излез в някой по-топъл ден навън и обърни внимание колко майки с деца има!
още нещо дори това,което казваш да е вярно,турците ли са виновни,че българите емигрират от държавата си че държавата е бедна,че се раждат малко деца,турците ли са виновни?
и последно разходи се малко из градовете в северна б-я,по-добре град с турци,отколкото град от пенсионери и цигани
много лоша реклама правиш на града и във форума на инвестор и тук
цитирай
4. doaiva - Много глупости ти се ще
05.12.2008 01:06
да съм написала. Не е да предпочиташ! Ти в държава с национална идентичност ли живееш или си на някой остров зрязан? Какво да ми прави впечатление? Родопски диалект ли? Или чуждия наплив?
И в моя клас имаше 3ма, е и?
Списъка на класа е от Ленин.Ако не си информиран, поне не подлагай под съмнение чуждата информираност. Ако не е така няма да го напиша, ясно?Има много други факти над които да фантазирам.
Да, и аз съм родена в Пловдив, но нали се сещаш че имат адресна регистрация и къде мислиш че пият кафе и излизат тия деца? Всички в Пловдив ли?
Няма виновни! Наблягам на един колорит, който сега се натрапва в очите ни, а някога беше едва осезаем. Който иска възприема, който не иска го брои за глупост и си живурка нататък.
Дреме ми за това каква реклама правя на града. Дори турците, които имат познати в България са възмутени колко е запуснат и окраден този град. Взимат хиляди за реката, а подстригват един храст. Взимат хиляди за еко пътеки и правят една пейка.Каква ти реклама, та аз критикувам.
Форума на инвестор...Хахаха.
цитирай
5. анонимен - tONK@TA
05.12.2008 03:55
просто някой ти беше копирал размишленята във форума на инвестор.бг и там ги прочеох:
национална идентичност бла бла......глупости на търкалета какво ще рече национална идентичност,да ти пречат и дразнят турците,циганите,арменците.....?
Обърни внимание,че доста от тези турци са светло коси и светло кожи,дори познвам руси със сини очи....така че доколко водят корените си от Анадола е доста спорно,турците винаги са били значителен брой в Асеновград,колорит.....хахаха,просто преди 89 са нямали право да практикуват свободно езика и религията си.....и какво от това много турци?какво ти пречат,не контактувай с тях ,просто е....ако пък града беше запазил етническия си състав от края на 19 век сигурно многото гърци щяха да ти пречат....тццц,като не ти харесва нищо не ти пречи да се разкараш,свобдна държав се водим.Повечето ми приятели нямат проблем с турците,познавам деца от смесени бракове дори....нищо ненормално.Дори явно доста свободно време имаш да правиш такива констатации,и каква ти беше целта със статията ....да докараш туристите от Истанбул тук,ммм....дано си успяла ще докараш доста приходи на града ни,Бравос!Аз откакто съм роден -20 години,винаги съм приемал турците за нещо нормално,и съм имал приятелски контакти с доста от тях.....просто разграничаването на населението на б-ри и турци е глупаво и носи само проблеми.Турците са били винаги тук,и броят едва ли им се е увеличил последните 2 дестилетия да правиш такива катострофални изказвания-турците повече от българите,5 българчета родени от 45 .....дрън дрън,ще кажеш ,че християните са малцинство тук още малко Вместо да броиш турците по улиците утре се насляждавай на хубавото време или прави нещо по-смислено а не изпадай в тривиални и безмислени разсъждения!Колкото до джамията имат пари,дадени най-вероятно от дпс,строят,не те са виновни ,че 10 години не може да се построи църквата на бул. Б-я ,как й беше името.....Колкото до това колко е запуснат града,не виждам какво общо има със съгражданите мюсюлмани,че се краде яко е така,но затова пак са виновни хората....и все пак първо отиди в северна б-я да видиш какво е после плюи по Асеновград,но с плюене нещата няма да се оправят,както ти ги искаш.Иначе прочетох дневниците ти,изглеждаш интелигентен човек,въпреки че понякога изпадаш в противоречия със себе си
цитирай
6. doaiva - Защо не
05.12.2008 10:07
му обясниш на някой турчин, теорията си за произхода, да видим колко ще ти се зарадва. Не критикувам "народа", критикувам поведението което ги характеризира. Освен това, май забрави как съм започнала - Турци имам приятели много! Много! Но те не спадат към тази група от която се паникьосваме. Не нападам!
"тццц,като не ти харесва нищо не ти пречи да се разкараш,свобдна държав се водим." Тука ти ръкопляскат сигурно. Защо да се разкарвам от собствения си двор, не мога да разбера, като всички останали са на гости? Заглавието е хумористично, и се породи от обявата която тече в сайта, просто направих асоциация, че като изляза на площада не чувам наша реч и често приятели казват "Къде се намираме, бе?". Да не говорим колко им е забавно в автобуса да наричат "Хасановград" това същото хубаво градче за което говориш. Времето е прекрасно и ми се иска когато изляза някъде да не се чувствам като в чужбина, а да разбирам всяка дума. Разбира се, че сега са повече. За справка посети някоя институция. Няма значение коя. Ще познаеш по много признаци.
Църквата на бул.България до колкото знам ще е "Константин и Елена" , и също турци я построиха, сред които най-добрият ми приятел. Надявам се да си по-близо до новата джамия. Тогава ще кажеш че извития тембър на имама е изкуство, и пак така хуманно ще присвиваш очи.
Аз се ядосвам, за това че батко ти Бойко се напрай на мъж и искаше да примъкне фенове на Атака с репликата за преименуването, но тази джамия е факт, че е въздух под налягане.
Аз няма да оправя нищо. Просто имах едно настроение в този ден и го изразих.
Благодаря за последното изречение, и с теб е приятно да се говори.
цитирай
7. анонимен - tonk@ta
06.12.2008 18:31
Мюсюлманите в България са близо 15% от населението. При това положение имаш няколко варианта: да ги игнорираш, да се бориш с тях или да свикнеш с мисълта че съществуват. Нямам проблеми ако повечето хора свикнат с мисълта. Да си заравят главата в пясъка не е разумно, но това отново не ми е проблем. Но да се борят - това вече е проблемно. Аз не искам да ставам жертва на междуетнически конфликти в България само защото някакви хора не можели да се примирят с мисълта, че в България има други религии и култури. Нито ми се умира, нито ми се живее в държава подобна на Югославия пред разпад, нито дори ми допада самата идея някой да мрази друг само защото бил не-християнин.
цитирай
8. анонимен - tonk@ta
06.12.2008 23:12
eto dokazatelstvo 4e v asenovgrad nqma samo turci i ne se stroqt samo djamii

http://www.plovdiv-online.com/plowdiw/enoriyashite-na-sweti-nikolai-obeshtawat-now-hram-na-imeto-na-kiril-i-me-2.html
цитирай
9. анонимен - **
19.05.2009 17:19
Авторката е абсолютно права.Аз също имам приятели турци и няма как да не е така в град като Асеновград.И колкото и да не им се иска на някои да признаят,факт е ,че огромна част от бизнеса в града е собственост на турци .Факт е също,че голяма част от тях са наистина работливи,както и една огромна част от тях са просто позьори,които кибичат по кафенетата на по едно кафе ,натруфени по последна мода ала "капалъ чарши". Друга една част от младите турци,въртят гуми на някакви бмв-та и мерцедеси,които родителите им кой знае от къде са ги взели ,но тези пикльoвци парадират с тях,все едно лично е изкарал парите за тях и все едно не знаем ,че всичките им пари са инвестирани в тази кола .Затова в къщите на повечето живеят 20 човека ,в някаква мизерия и цигания,защото малолетния пръдльо трябва да покаже "класа"и "богатство" пред неграмотните туркини ,но направени като Пайнерки за сметка на това.А така и така стана въпрос за наглите турци,не мога да подмина и още по-отвратителния за мен факт ,от инвазията на стада помаци,слезли от села и паланки от Родопите.Някакви полуграмотни "Фиданки","Снежанки" и Софки завзеха общинския съвет и се наредиха с рушвети една на друга на някакви сладки постове и постчета и то така,че българин да не може да се добере до никаква работа там.затова наистина аман от турци и помаци в нашия иначе така симпатичен град.!!!
цитирай
10. анонимен - КЬОЛНСКАТА ДЖАМИЯ
19.10.2009 12:51
Някой знае ли Кьолнската катедрала? А Кьолнската джамия - 60 метрови минарета,най-високата в Европа!
Резаците са проблем за целия континент-вече 17 милиона живеят там,24% от населението на Турция ВЕЧЕ е в Европейския Свинюз!И фесовете са агресари и нагляри - имат вече свои градове - гета,в които немец например не може да мине. На знамето на Германия слагат полумесец и така го развяват...Да не говорим че се размножават като хамстери и след 30 години броят им ще бъде 100 милиона и тогава ще видим края на Стария свят и реализацията на плана "Баязид 2"- териториална малцинствена експанзия!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930